Firma de web design
Creare si promovare pagini web
Telefon
0730 518 614
Email:
office@2webdesign.ro

Despre formatul JPEG sau Joint Photographic Experts Group.

JPEG vine de la Joint Photographic Experts Group.

Metoda de compresie inventata de aceasta organizatie este deosebit de folosita astazi mai ales in forma JFIF (JPEG File Interchange Format). Scopul formatului JPEG a fost de a reduce dimensiunea fisierelor ce contin grafice de tip fotografic, naturale si cu un numar mare de culori fara a afecta calitatea imaginii din punct de vedere a puterii de discernamant a ochiului uman.

Scopul JPEG a fost atins cu succes in primul rand datorita noului mod de a privi lucrurile. In timp ce majoritatea formatelor de fisiere folosesc valori RGB (red, green, blue) pentru a descriere fiecare pixel, formatul JPEG convertsete aceste valori in luminanta (brightness) si cromatism (hue), apoi compreseaza in mod separat acesti doi factori. Pentru ca, din punctul de vedere al ochiului uman, luminanta este mai importanta, algoritmul retine mai mult din aceasta caracteristica in fisierul compresat. Algortimul de compresie foloseste grupuri de cate 8 x 8 pixeli si calculeaza, pentru fiecare astfel de grup cate un coeficient Discrete Cosine Transform (DCT), apoi aplica o forma de compresie a codului pe acesti coeficienti. Aceasta cuanitifcare duce la pierderea de informatie si la lucrul mai dificil cu muchiile.

Din pacate (sau poate nu!), compresia jPEG este oferita intr-o multitudine de forme, neexistand o unitate de masura standard pentru aceasta. Cu cat crestem coeficientul de compresie, coeficientul de reducere a dimensiunii fisierului este mai scazut, in timp ce deterioarea imaginii este tot mai accentuata.

Noul format JPEG progresiv este un raspuns la formatul GIF interlaced. La fel ca si Acesta, JPEG-ul progresiv este transmis si afisat intr-o serie de pasi de o calitate din ce in ce mai buna. Aceasta tehnica permite afisarea mai rapida a graficelor, sacrificand calitatea imaginii initiale.


Cu o experienta de peste un deceniu in materie de web design si propulsati de o nemarginita pasiune pentru online va invitam sa ne vizitati site-ul si sa va inspirati citind cele mai interesante articole din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WeCreativez WhatsApp Support
Aveti intrebari? Suntem aici!
Salut! Ce putem face pentru tine...