Firma de web design
Creare si promovare pagini web
Telefon
0730 518 614
Email:
office@2webdesign.ro

Totul despre clouding – beneficii, costuri, top companii furnizoare de solutii

Tehnologia informaţională se modifică rapid, şi acum formează un strat invizibil care ne influenţează fiecare aspect al vieţii. Reţelele electrice, controlul traficului, asigurarea sănătăţii, reţelele de apă, aprovizionarea cu alimente şi energie, precum şi majoritatea tranzacţiilor financiare din toată lumea, toate depind acum de IT.

Noul sistem de acces la IT — cloud computing — poate reduce semnificativ costurile şi complexitatea IT-ului, crescând în acelaşi timp nivelul de optimizare a încărcărilor de lucru şi de livrare a serviciilor. Cloud computing permite un grad foarte înalt de scalabilitate, oferă utilizatorului o experienţă de nivel superior şi are la bază noile principii economice, bazate pe internet.  Piata de cloud computing este unul dintre segmentele cu cea mai mare crestere in industria globala de tehnologie si totusi mai putin de un sfert dintre utilizatorii de PC din Europa au declarat ca acceseaza servicii in cloud.

In cadrul unui studiu la care au participat aproape 4.000 de utilizatori de PC din 9 tari ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Romania, Ungaria), printre care si Romania, doar 24% dintre respondenti au afirmat ca utilizeaza servicii in cloud, precum emailul sau procesarea de text online, in comparatie cu 34% din respondenti la nivel global.

De asemenea, marea majoritate a utilizatorilor europeni de PC nu este familiarizata cu tehnologia de cloud computing, 65% dintre ei afirmand ca „nu au auzit de cloud computing” sau „au auzit doar numele”.

Datele din cadrul studiului european au fost extrase dintr-un sondaj mai amplu, axat pe utilizatorii PC din intreaga lume, realizat in acest an de catre Ipsos Public Affairs pentru Business Software Alliance (BSA).

Studiul a relevat discrepante semnificative intre nivelurile de familiarizare cu tehnologia de cloud computing in cadrul pietei unice europene. Astfel, unul din patru utilizatori de PC din Marea Britanie (28%) si Grecia (24%) a declarat niveluri ridicate de familiaritate, comparativ cu unul din 10 utilizatori in Polonia (9%) si Franta (10%).

Romania ocupa locul al patrulea in topul tarilor cu cel mai ridicat nivel de familiarizare cu solutiile de cloud computing: unul din cinci utilizatori romani (20%) se considera cunoscator al solutiilor bazate pe cloud.

Microsoft obţine cele mai multe voturi de încredere (66%) ca furnizor de soluţii de cloud, dar această poziţie de top este ameninţată de IBM (63%) şi Google (58%). Operatorii de reţele importanţi se confruntă cu un decalaj considerabil la capitolul încredere faţă de grupul primelor clasate. Numai în Germania, factorii de decizie IT arată atitudini diferite atunci când vine vorba de încrederea în marcă: aici, IBM şi Deutsche Telekom se bucură de semnificativ mai multe voturi faţă de Microsoft şi Google.

Securitatea şi accesibilitatea datelor, în topul listei de beneficii

Companii de mărimi diferite, din ţări diferite au opinii variate privind rolul soluţiilor de cloud. Indiferent de preocupările din pieţele occidentale, securitatea şi accesul la date din orice locaţie se dovedesc a fi principalele motoare de interes în cloud computing peste tot în lume. Pentru aproape jumătate dintre factorii de decizie IT intervievaţi, unul dintre cele mai importante trei argumente pentru a folosi serviciile de cloud computing este securitatea datelor, în special protecţia datelor împotriva accesului neautorizat sau furt.

Securitatea datelor, care reprezenta principala rezervă în adoptarea soluţiilor externalizate, este văzută acum de mulţi drept unul dintre cele mai mari avantaje ale serviciilor de cloud. Pentru o treime dintre cei chestionaţi, accesul la date, din orice locaţie, este printre driverele de top care îi determină să adopte cloud computing în companiile lor.

Când intră în discuţie evaluarea beneficiilor, dincolo de cele de ordin tehnic şi cele care ţin de infrastructură, precum şi transformarea acestora în avantaje pentru business, factorii de decizie din pieţele emergente au o viziune mai strategică. În Brazilia (16%) şi India (19%), ei subliniază deschiderea globală a afacerii ca principal motor de utilizare a soluţiilor cloud, iar factorii de decizie chinezi evidenţiază posibilitatea de a se concentra asupra activităţii de bază (17%), precum şi oportunităţile de creştere rapidă (22%).

Costul este mai degrabă un pretext decat un atu

Ca şi securitatea datelor, problema costurilor este ambiguă. Deşi chestiunea utilizării serviciilor de cloud ca modalitate de a reduce costurile de IT poate părea a fi de bun simţ, multe companii invocă tocmai costurile ridicate drept un motiv de a fi rezervate în adoptare. Aceasta se referă nu numai la costurile cu migraţia, numită de o treime dintre ei în top 3 argumente împotriva cloud computing, dar, de asemenea, şi într-o măsură chiar mai mare, se referă la costurile serviciilor în sine, expusă ca una dintre primele bariere de 42% dintre cei chestionaţi.


Cu o experienta de peste un deceniu in materie de web design si propulsati de o nemarginita pasiune pentru online va invitam sa ne vizitati site-ul si sa va inspirati citind cele mai interesante articole din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WeCreativez WhatsApp Support
Aveti intrebari? Suntem aici!
Salut! Ce putem face pentru tine...