Firma de web design
Creare si promovare pagini web
Telefon
0730 518 614
Email:
office@2webdesign.ro

Un ghid al celor mai folositi termeni pe web

Bit, Byte, HTTP, Intranet, URL, web sunt doar cativa din termenii pe care ii intalnim pe Internet. Porpunem celor care fac acum primii „pasi” pe Internet, dar si celor care vor sa se puna la punct cu terminologia de specialitate un ghid al celor mai folositi termeni pe web

Add-on
Aplicatie menita sa suplimenteze functiile unui program. Spre exemplu, exista flash shockwave, care sunt plug-in-uri pentru flash, pe care le instalezi in computer si care iti permit sa vizualizezi site-uri care contin flash etc.

Adware
Numita si „spyware”, adware este o aplicatie care permite sa vizualizezi bannerele dar care culege si informatii despre utilizatorul de Internet fara aprobarea acestuia, in scopuri publicitare si comerciale. Aceasta aplicatie este o componenta ascunsa a programele freeware sau shareware downloadate de pe Internet. O data instalat programul, spyware-ul culege informatii despre activitatea persoanei respective pe Internet si trimite aceste informatii catre o baza de date.

Attachment
Fisier, document atasat unui e-mail. Majoritatea programelor de e-mail cripteaza fisierul atasat mesajului (MIME sau BinHex). Destinatarul mesajului trebuie sa detina programul capabil sa decodeze fisierul atasat si apoi sa-l deschida.

Banner
Un afis virtual promotional (o reclama, o imagine), aflat, de obicei, in partea de sus a fiecarei pagini Web, continand text si elemente de design (animatie flash, sunet). Bannerul contine un link catre site-ul caruia i se face reclama.

Bit
Denumirea provine de la „binary digit”, reprezentand cea mai mica unitate de informatie dintr-un computer. Folosind gruparea mai multor biti se creeaza coduri pentru reprezentarea caracterelor, numerelor sau a altor tipuri de informatii. Opt biti (un octet de biti) formeaza un byte.

Browser
Prescurtarea de la Web Browser, o aplicatie software care localizeaza si vizualizeaza paginile de Internet in format HTML. Cele mai populare browsere sunt Microsoft Internet Explorer si Netscape Navigator. Cu ajutorul browserelor se pot vizualiza paginile Web care contin atat text, elemente grafice cat si fisiere video sau audio.

Byte
Abreviere de la „binary”, o unitate capabila sa stocheze un singur caracter. Un byte este egal cu 8 biti.

Cache
Cache-ul este un loc in care sunt stocate temporar anumite informatii. Fisierele pe care le ceri automat cand accesezi o pagina de Internet sunt stocate pe hard dick, intr-un fisier din directorul browser-ului tau. Daca vizitezi un site pe care ai mai fost de curand, browser-ul iti afiseaza informatiile din cache deoarece dureaza mult mai putin decat daca le-ar accesa de pe serverul site-ului.

Chat
Conversatie pe Internet, in timp real, la care participa mai multi internauti care sunt online in acel moment.

Dial-up
Conexiune la Internet sau la o baza de date printr-o linie telefonica, pe o durata limitata, care se realizeaza prin apelarea telefonica a furnizorului (provider) de Internet. Conectarea se poate face manual sau automat (prin intermediul unui modem).

Download
Copierea (descarcarea) de date de pe un server pe computerul personal. Informatiile obtinute pot fi incorporate in alte fisiere, afisate, tiparite sau salvate pe hard-disk.

E-mail
Schimbul de mesaje dintre computerele conectate la Internet. De obicei, e-mail-urile sunt codate in fisiere text ASCII. Pot fi trimise nu numai fisiere text ci si imagini, fisiere video si audio ca atasamente (vezi attachment). Un e-mail poate fi trimis uneia sau mai multor persoane o data.

Emoticons
Numite si „Smilies”, emoticons sunt secvente scurte de litere si simboluri, realizate cu ajutorul literelor tastaturii, care exprima diferite stari de spirit. Cel mai des sunt folosite pe chat, in e-mail-uri sau in mesajele postate pe forum. Iata cateva exemple: fericire 🙂 tristete 🙁 fata care face cu ochiul 😉 etc.

FAQ
Prescurtarea de la „frequently-asked questions” (intrebari frecvente), FAQ a devenit o „sectiune” des intalnita pe Internet, fiind un document care contine raspunsuri la cele mai dese intrebari pe o anumita tema.

Favorites
O metoda de salvare, in fisierele browserului, a adreselor paginilor vizitate in mod frecvent. Microsoft Internet Explorer foloseste termenul de „favorites”, in timp ce Netscape foloseste conceptul de „bookmark”.

File sharing
Salvarea unor fisiere de pe calculatorul personal intr-o retea la care au acces mai multi utilizatori, astfel incat acestia sa le poata vizualiza, printa sau modifica fisierul, in functie de gradul de accesibilitate al documentului.

Flash
Program dezvoltat de compania Macromedia care creeaza programe de animatie, efecte speciale, sunet si care au un anumit grad de interactivitate.

Forum
Numite uneori si newsgroups, forumurile sunt grupuri de discutii pe Internet unde mai multe persoane posteaza mesaje (publice) sau schimba opinii pe un anumit subiect. Discutiile nu au loc in timp real, ca in cazul chat-ului sau Instant Messaging, insa pot participa mai multi oameni la o discutie.

Freeware
Software protejat de copyright, care este oferit gratuit de catre autor dar, cu toate acestea, cine foloseste acest software nu poate face nimic fara acordul autorului. De obicei, autorul permite utilizatorilor sa foloseasca software-ul, dar nu le permite sa il comercializeze.

FTP
Prescurtarea de la File Transfer Protocol, protocolul folosit pe Internet pentru schimbul de fisiere. De obicei, FTP-ul este folosit pentru a transfera pagini web de la autorul lor pe computerul folosit drept server. De asemenea, este folosit pentru downloadarea anumitor fisiere de pe un server.

HTTP (HyperText Transport Protocol)
Prescurtarea de la Hypertext Transfer Protocol, HTTP este cel mai des intalnit protocol WWW (World Wide Web), care permite transportul fisierelor hipertext (care contin text, imagini, sunet, video etc) pe Internet. Este nevoie de un client si un server HTTP la fiecare capat al conexiunii: browser-ul este clientul HTTP care trimite o cerere catre server care, dupa ce analizeaza cererea, trimite rezultatul: pagina de Web a carei adresa a fost solicitata.

Instant Messaging
Cunoscut sub prescurtarea de IM, programul iti permite sa comunici cu alti utilizatori conectati in acelasi timp cu tine. Din pacate, pentru a trimite un mesaj altei persoane, este obligatoriu ca amandoi sa folositi acelasi program de Instant Messaging (Yahoo Messenger, ICQ sau MSN Messenger).

Internet
Retea globala la care sunt conectate milioane de computere. Mai mult de 100 de tari sunt conectate la aceasta retea. In comparatie cu serviciile online centralizate, Internetul este descentralizat prin structura sa. Fiecare computer conectat la Internet, numit si gazda, este independent, fiind conectat la un ISP (Internet Service Provider).

Intranet
Retea care apartine unei organizatii si care poate fi accesata doar de membrii acesteia, de angajati sau alte persoane care detin autorizatie. Site-urile de pe Intranet au aceleasi caracteristici ca celelalte, insa firewall-ul este instalat pentru a nu permite accesul din afara retelei.

IP
Prescurtarea de la Internet Protocol. Fiecare computer conectat la Internet (cunoscut ca host) are o adresa unica IP (formata dintr-o insiruire de numere), care-l diferentiaza de toate celelalte computere conectate la Internet.

IRC
Internet Relay Chat – un sistem de comunicare in timp real creat de finlandezul Jarkko Oikarinen la sfarsitul anilor ’80. Spre deosebire de Instant Messaging, IRC permite participarea mai multor persoane la o discutie.

ISP
Este furnizorul de Internet (Internet Service Provider), o companie care ofera utilizatorilor acces la Internet. Pentru o taxa lunara, provider-ul ofera celor inscrisi un nume de utilizator, o parola si un numar de telefon pentru a se conecta la Internet. Daca ai un modem, te poti conecta la World Widw Web, Usenet sau poti trimite e-mail-uri.

Mailing List
a) O lista de adrese e-mail identificate printr-un singur nume, cum ar fi mail-list@2webdesign.ro. Cand un mesaj de e-mail este trimis catre „mailing list”, acesta este automat primit de catre toate adresele din lista. Majoritatea clientilor de e-mail suporta liste de mailing.
b) O lista de adrese e-mail ale utilizatorilor care subscriu pentru a primi periodic anumite informatii. Listele mailing au devenit foarte populare printre utilizatorii de Internet care, astfel, sunt tinuti la curent cu ultimele noutati pe o anumita tema. Multi producatori de programe folosesc aceasta metoda pentru a fi in contact cu clientii.

Metasearch
Cautare simultana in mai multe baze de date, rezultatele fiind afisate intr-o singura fereastra a browserului. De exemplu, o cautare dupa un cuvant cheie pe mamma.com va aduce rezultate de la Yahoo, Ask Jeeves, NBCi, FindWhat, Lycos, Go TO.com etc.

MP3
Este extensia formatului de compresie a fisierelor audio MPEG, layer 3. Layer 3 este una dintre cele trei scheme de cod (layer 1, layer 2, layer 3) pentru compresia semnalelor audio, eliminand informatia superflua (partile irelevante ale semnalului audio pe care, oricum, urechea umana nu le percepe).

NEWSLETTER
Un buletin informativ trimis prin intermediul mesageriei electronice. Newsletter-ul estein general dedicat unui anumit subiect. Unele buletine informative sunt extrem de valoroase si pot fi primite numai contra cost, abonatul primind un nume de utilizator si o parola.

PEER-TO-PEER
Retea Internet care permite unui grup de utilizatori care detin acelasi software sa se conecteze si sa faca schimb de fisiere direct de pe hard disk. Napster si Gnutella sunt cateva exemple de programe peer-to-peer. Utilizatorul trebuie sa descarce si sa execute un program de retea peer-to-peer. Dupa ce lanseaza programul, utilizatorul acceseaza adresa IP a unui alt computer conectat la retea (in mod curent, site-ul respectiv va afisa mai multe adrese IP ale utilizatorilor sai), de unde poate descarca fisierele dorite.

PLUG-INS
Programe software sau hardware care adauga aplicatii speciale anumitor programe. Spre exemplu, la un browser, anumite plug-in-uri iti permit sa vizualizeze diferite tipuri de fisiere audio si video.

POP-UP
Ferestre mai mici decat interfata browser-ului, care contin reclame la diferite produse si apar instantaneu pe ecran cand accesezi un site. Pop-up sunt considerate si ferestrele care-ti ofera mai multe detalii cand treci cu mouse-ul peste o imagine sau un simbol.

Portal
Un site care ofera o gama larga de servicii: de la e-mail, forum, motor de cautare, pana web hosting etc.

Search Engine
Un program care cauta documente in baza unui cuvant cheie. De obicei, un motor cauta cat mai multe documente care contin acel cuvant cheie, apoi un program numit „Indexer” citeste aceste documente si creeaza o lista bazata pe numarul de cuvinte prezente in documentele respective.

Shareware
Un program distribuit gratuit pentru o perioada de timp, dupa care, pentru a-l folosi, utilizatorul trebuie sa plateasca. Unii dezvoltatori de programe ofera o varianta shareware a programului, care are o data de expirare (dupa 30 de zile utilizatorul nu mai poate folosi programul). Alte programe shareware (denumite liteware) au anumite aplicatii dezactivate, pentru ca utilizatorul sa fie nevoit sa plateasca pentru varianta completa a programului.

Sign-in
Pentru a putea accesa contul tau de e-mail sau pentru a avea acces la informatiile de pe un anumit site, trebuie sa completezi un formular in care ti se cere numele de utilizator si o parola, impreuna cu alte date personale. Dupa aceasta operatie vei avea acces la informatiile sau serviciile site-ului respectiv.

Sign-out
Cand vrei ca nimeni sa nu mai poata accesa de la computerul la care ai lucrat contul tau de mail facand operatia de „back” a browser-ului, atunci apesi pe butonul „sign-out”, pus la dispozitie de serviciul de e-mail sau site-ul pe care te-ai inscris.

SMTP
Simple Mail Transfer Protocol este protocolul prin care sunt trimise e-mail-urile intre servere. Majoritatea sistemelor de trimitere e-mail folosesc acest protocol pentru a trimite mesajele de la un server catre altul; mesajele pot fi apoi preluate folosind un client de mail POP sau IMAP (Internet Message Access Protocol).

Spam
Mail-uri nedorite care sosesc in inbox, majoritatea fiind materiale promotionale ale diverselor produse. Unele dintre aceste mesaje nesolicitate (dupa parerea unora) sunt de fapt e-mail-uri ce contin informatii pe care internautii au accceptat sa le primeasca atunci cand s-au inscris pe un anumit site. Acest gen de mesaje e numesc „opt-in”, adica mesaje pe care utilizatorul a fost de acord sa le primeasca.

Thread
Pe un forum, „thread” sunt mesajele care au fost postate ca raspuns. Daca urmaresti fiecare mesaj dintr-un „thread”, atunci poti vedea cum a evoluat discutia. Poti incepe un nou „thread” postand un mesaj care nu este un raspuns la un mesaj. |n programare, „thread” este o aplicatie a programului care poate executa comenzi independent de celelalte parti ale programului.

Undernet
Cea mai mare retea pentru IRC de pe Internet. Sunt conectati utilizatori din mai mult de 35 de tari care intra pe chat si mai mult de 45 de servere de pe cele trei continete. Sunt momente in care mai mult de 20.000 de internauti intra pe chat numai pe unul din sutele de canale de pe Undernet. Pentru a putea accesa IRC-ul, utilizatorii trebuie sa downloadeze software-ul IRC de pe Internet si apoi sa se inregistreze ca membru al Unternet.

Upgrade
O versiune noua, imbunatatita, a unui produs hardware sau software creat pentru a inlocui vechiul produs. De obicei, companiile de software comercializeaza versiunile noi la un pret mai mic pentru ca utilizatorii sa nu opteze pentru alt produs. Daca nu ai instalata prima versiune a unui software, nu poti instala upgrade-ul.

Upload
Opusul termenului „download”. Inseamna copierea unui fisier de pe computerul personal pe un alt computer, conectat la aceeasi retea. De exemplu, daca vrei sa te loghezi la o retea pentru a trimite fisiere, aceasta operatie (de trimitere) se numeste upload.

URL
Prescurtarea de la Uniform Resource Locator, adresele globale ale documentelor sau ale altor resurse de pe World Wide Web. Prima parte a adresei indica ce protocol trebuie folosit iar cea de-a doua specifica adresa IP a numelui de domeniu unde este localizata resursa respectiva.

Web Directory
Directoarele Web sunt colectii de site-uri organizate de utilizatori pe domenii, spre deosebire de listele afisate in urma unei cautari pe Internet care sunt listate de sisteme.

Webmaster
Persoana care se ocupa cu administrarea unui site. In functie de marimea site-ului, administratorul este responsabil cu urmatoarele: sa aiba grija ca server-ul sa functioneze la parametrii optimi, sa se ocupe de design-ul site-ului, de updatarea paginilor acestuia, sa raspunda la feedback-ul primit de la vizitatori etc.

WWW
Sistem de servere de Internet care suporta documente in format HTML (HyperText Markup Language) care contine link-uri catre alte documente precum si fisiere audio sau video. Acest lucru inseamna ca poti sari de la un document la un altul dand click pe anumite butoane (hot spots). Pentru a accesa World Wide Web ai nevoie de browsere, cele mai populare fiind Netscape Navigator si Internet Explorer – produs de Microsoft. World Wide Web nu este sinonim cu Internetul


Cu o experienta de peste un deceniu in materie de web design si propulsati de o nemarginita pasiune pentru online va invitam sa ne vizitati site-ul si sa va inspirati citind cele mai interesante articole din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WeCreativez WhatsApp Support
Aveti intrebari? Suntem aici!
Salut! Ce putem face pentru tine...