Firma de web design
Creare si promovare pagini web
Telefon
0730 518 614
Email:
office@2webdesign.ro

Utilizatorii serviciului de file-sharing Bit Torrent sunt monitorizaţi în permanenţă

Utilizatorii serviciului de file-sharing Bit Torrent sunt monitorizaţi în permanenţă, arată un studiu realizat în Marea Britanie şi citat de BBC News.

Studiul prezentat de Universitatea Birmingham indică faptul că persoanele care descarcă ilegal conţinut popular utilizând acest serviciu sunt identificate de o firmă de monitorizare după numai trei ore.

Acelaşi studiu mai sugerează că deţinătorii drepturilor de autor pot folosi datele obţinute de firmele de monitorizare pentru a afla coodonatele computerului pe care a fost descărcat conţinut ilegal.

Studiul a fost realizat pe o perioadă de trei ani de către o echipă de oameni de ştiinţă. Aceştia au dezvoltat o tehnologie care s-a comportat ca un client al serviciului de file-sharing BitTorrent.

BitTorrent reprezintă o metodă de a descărca fişiere de la mai mulţi utilizatori, în acelaşi timp.

Cum sta treaba in Romania?

În momentul în care descărcaţi un film de pe reţelele de tip torrente, vă conectaţi la toate calculatoarele din reţea care deţin acel film. Descărcarea o faceţi, însă, ilegal, fără să plătiţi licenţe sau drepturi de autor către artiştii şi producătorii filmului. În încercarea de a diminua fenomenul, printre utilizatorii acestor reţele se ascund asociaţii anti-piraterie.

„Conexiunea ilegală de a descărca filme de pe internet este de tip peer-to-peer, adică direct între două calculatoare şi în momentul în care tu descarci un film ilegal de pe internet, ai şansa să îl descarci chiar de la poliţie sau de la producătorii filmului, care astfel urmăresc şi detectează pe cei care descarcă ilegal filmul de pe internet şi astfel pot urmări şi afla de unde se descarcă acel film”, spune Cristian Dorombach, project manager REALITATEA.NET.

Asociaţiile anti-piraterie identifică utilizatorii după ID-ul calculatorului şi trimit toate datele către un serviciu specializat al Poliţiei, care întocmeşte dosare de cercetare. Primii vizaţi sunt cei care încearcă să facă bani din aceste activităţi.

„Atunci când punem la dispoziţia publicului astfel de opere, se întruneşte elementul material prevăzut de Legea 8/1996, acela de punere la dispoziţie fără acordul titularului a operelor protejate şi legea sancţionează ca şi infracţiune astfel de faptă.”, subcomisar AUREL DOBRE, şef serviciu Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală IGPR.

Daca descarcati filme de pe torrent riscaţi să petreceţi patru ani la închisoare. Poliţia îi supraveghează cu atenţie pe cei care accesează reţelele de tip Torrente. Aproape 100 de români au fost deja cercetaţi, în acest an, pentru piraterie online.

Specialiştii estimează că, în România, rata descărcărilor ilegale de pe internet este de 64%. Nivelul înregistrat la nivelul Uniunii Europene este de 35%.

Tipspedia prezinta o lista de metode prin care poti descarca torrente in mod anonim!

Odata cu inmultirea proceselor anti-piraterie si cu monitorizarea din ce in ce mai multor trackere de torrente, multi utilizatori se indreapta catre metode de ascundere a identitatii. Iata o descriere a celor mai populare 5 astfel de metode.

Serviciile prezentate mai jos variaza intre gratis si cativa dolari pe luna. Regula generala este ca serviciile gratuite au fie o viteza mai mica, fie au cateva restrictii, iar cele platite ofera exact acceleasi viteza ca o conexiune obisnuita.

VPN (gratis / cu plata). Mii de utilizatori folosesc aceasta optiune ca o modalitate de protejare a identitatii. Pentru cativa dolari pe luna VPN-urile ruteaza tot traficul prin serverele lor, nefacand publica adresa ta IP. Spre deosebire de serviciile urmatoare, VPN-urile nu sunt limitate doar la folosirea torrentelor. Poti folosi oricand un astfel de serviciu pentru a naviga pe internet in mod anonim si pentru a-ti proteja datele private. Cateva exemple populare printre utilizatorii de torrente ar fi: Ipredator, Itshidden si StrongVPN.

BTGuard (cu plata). Acesta este un serviciu de tip proxy care ascunde adresa IP a utilizatorilor. Serviciul functioneaza pe Windows, Mac si Linux si este limitat doar la torrente.
TorrentPrivacy (cu plata). Este un alt serviciu de tip proxy similar cu BTGuard. Acesta ofera o varianta modificata de uTorrent care are toate setarile deja facute. Dezavantajul acestui serviciu este ca functioneaza doar pe Windows.

Anomos (gratuit). Anomos este un pseudonim pentru: encrypted multi-peer-to-peer file distribution protocol. Acesta functioneaza similar cu protocolul general de BitTorrent, doar ca adauga un nivel de anonimat. Este una dintre putinele modalitati multi-platforma gratuite de ascundere a IP-ului. Dezavantajul este ca nu este pe deplin compatibil cu versiunile de fisiere torrent obisnuite, deoarece acesta vine cu o varianta proprie de fisier de tip torrent. De asemenea, vitezele de download sunt putin mai mici decat BitTorrent.

Seedbox (cu plata). Un seedbox este un termen din jargonul BitTorrent care desemeneaza un server de mare viteza care se ocupa exclusiv de transfer de torrente. Cu ajutorul unui seedbox, utilizatorii obtin viteze foarte mari de transfer in timp ce IP-ul lor ramane ascuns. FileShareFreak ofera review-uri periodice a unor astfel de provideri.


Cu o experienta de peste un deceniu in materie de web design si propulsati de o nemarginita pasiune pentru online va invitam sa ne vizitati site-ul si sa va inspirati citind cele mai interesante articole din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *